https://lopez.sk
  • Domov
  • Recepty
    • Hlavné jedlo
      • Hydina
      • Cestoviny
      • Mäso
      • Vege
      • Ryby
    • Predjedlo
    • Polievky
    • Prílohy
    • Dezerty
    • Quinoa
  • Špeciálne z Ríma
  • Inšpirácie Na Oslavu
  • Lopezka spovedá
  • Ekvádorský špeciál
  • BLOG
  • Partneri
  • Napíšte mi
  • Domov
  • Recepty
    • Hlavné jedlo
      • Hydina
      • Cestoviny
      • Mäso
      • Vege
      • Ryby
    • Predjedlo
    • Polievky
    • Prílohy
    • Dezerty
    • Quinoa
  • Špeciálne z Ríma
  • Inšpirácie Na Oslavu
  • Lopezka spovedá
  • Ekvádorský špeciál
  • BLOG
  • Partneri
  • Napíšte mi
  • Domov
  • Ekvádorský špeciál
  • Ekvádor, prvý diel

Ekvádor, prvý diel

Pridané feb 28th, 2018
od Barbi
Kategórie
  • Ekvádorský špeciál

Ekvádor miluje život. To je dúhové turistické logo krajiny kde žijem a je úplne pravdivé, Ekvádor je jedna z krajín s najväčšou biodiverzitou na zemi, má veľké chránené oblasti, národné parky a patria k nemu aj ostrovy Galapágy.

Jeho štyri pásma: pobrežie Pacifiku, pohorie Andy, džungľa Amazon a Galapágy, sú vlastne štyri svety v jednej krajine.

 

 

 

Ľudia sú priateľskí, radostní a milujú svoju krajinu. Myslím si že každý kto Ekvádor navštívi uzná, že je to krajina kontrastov a extrémov. Bohatstvo a chudoba, pláže a zľadovatelé sopky, džungľa aj hory, nové a staré, krása a aj neporiadok, rovnaké počasie celý rok a pritom stále nepredvídateľné. Skrátka o zábavu je tu postarané a milovať život je tu priam prirodzené. To sa týka aj jedla. Keďže je Ekvádor na rovníku a má stále podnebie, ovocie a zelenina sú v sezóne celý rok. Takže dúhovo sa tu dá stravovať naozaj každý deň a jedálniček Ekvádorčanov je veľmi pestrý. Zdravé stravovanie tu nie je problematické, aj keď zatiaľ sa tu o ňom hovorí veľmi málo a takmer každý si tu dopraje vyprážané a sladké. Strava sa premieňa s nadmorskou výškou a tiež s etnickými skupinami. Na pobreží sú základom morské plody a platány, na horách zas rôzne strukoviny, polievky a mäso. V džungli sa konzumuje aj hmyz. Niečo čo som si tu uvedomila po pár rokoch je že Ekvádorčania jedia takmer všetko z Ekvádoru. Faktorom tejto sebestačnosti v jedle sú aj vysoké dane na dovážané produkty, ktoré sa nájdu len vo väčších supermarketoch a sú dva či tri krát drahšie ako v iných krajinách. Poľnohospodárstvo však plne zásobuje krajinu jedlom, trhy sú plné celý rok a v posledných rokoch je tu aj viac a viac inovatívnych produktov. Ľudia poznajú a využívajú svoje prírodné bohatstvo ako tropické ovocie, morské plody, káva a desiatky zdravých ingrediencií ako quinoa, amaranth, moringa, dračia krv, guayusa či rôzne bylinky. V tomto špeciáli vám ich ukážem keďže viaceré z nich sú dostupné aj u nás na Slovensku a môžte ich sami ochutnať. Pozrieme si čo sa tu bežne kupuje a konzumuje, trhy, typické jedlá, nápoje a aj iné zaujímavosti.

 

Ekvádorčania milujú život a všetko dobré čo k nemu patrí: rodinu, hudbu, romantiku, šport a jedlo. S týmto špeciálom chcem priniesť kúsok tejto atmosféry k vám. Prajem si aby ste tu objavili niečo nové či zaujímavé a aby vám tento malý kúsok Južnej Ameriky priniesol chuť a radosť do života! 

 

 

 

Barbi

Napíšte komentár Zrušiť odpoveď

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

  • Partneri
  • Napíšte mi

Copyright © Lopez.sk 2016-2017