https://lopez.sk
  • Domov
  • Recepty
    • Hlavné jedlo
      • Hydina
      • Cestoviny
      • Mäso
      • Vege
      • Ryby
    • Predjedlo
    • Polievky
    • Prílohy
    • Dezerty
    • Quinoa
  • Editoriály
  • Inšpirácie Na Oslavu
  • Špeciálne z Ríma
  • BLOG
  • Partneri
  • Napíšte mi
  • Domov
  • Recepty
    • Hlavné jedlo
      • Hydina
      • Cestoviny
      • Mäso
      • Vege
      • Ryby
    • Predjedlo
    • Polievky
    • Prílohy
    • Dezerty
    • Quinoa
  • Editoriály
  • Inšpirácie Na Oslavu
  • Špeciálne z Ríma
  • BLOG
  • Partneri
  • Napíšte mi
  • Home
  • BLOG
  • Quinoa, zlaté zrno Inkov

Quinoa, zlaté zrno Inkov

Posted on aug 18th, 2017
by lopezka
Categories:
  • BLOG

 

Už ste si aj vy všimli v obchodoch vedľa obilnín malé biele, červenkasté alebo čierne neznáme zrniečka? K nám na Slovensko sa dostali pred niekoľkými rokmi, no nie je to žiadna novodobá plodina. Volá sa Quinoa, zoznámte sa.

Odkiaľ sa vzala?

Táto plodina pochádza z Južnej Ameriky. Zaraďuje sa medzi takzvané Zrná z Ánd, medzi ktoré nepochybne patrí aj Amarant a Canihua. Quinoa bola základnou časťou stravy starých Inkov. Pestuje sa prevažne v Peru a Bolívii. No producentmi Quinoa sú aj Ekvádor, Čile a Argentína. Názov Quinoa (vyslovujeme kínoa) pochádza z kečuánskeho slova kinuwa, čo v preklade znamená matka zrno. Bola považovaná už za dávnych čias za zlaté zrno Inkov.

Quinoa sa pestuje na rôznych miestach, ktoré sa rozdeľujú podľa nadmorskej výšky do 5 zón. Podľa toho sa vyberajú aj odrody quinoa, aby sa dosiahlo čo najlepšej produkcii a kvalite zrna. Dobre sa pestuje aj vďaka svojej schopnosti adaptácie v rôznom prostredí a rôznych poveternostných podmienkach. Ideálne však rastie pri teplotách v rozmedzí od 15°C do 25°C a pri nadmorskej výške od 2500 metrov nad morom.  Pre svoje vynikajúce vlastnosti, je právom označovaná za superplodinu.

Hoc sa to nezdá quinoa je príbuzná so špenátom, repou a cviklou. Vďaka svojim semienkam si ju ľudia mýlia s obilninou. Vo svete si získala označenie pseudo obilnina práve preto, lebo patrí medzi rastliny, ktoré produkujú semienka s nutričnou hodnotou a využitím podobným ako obilniny. Z rastliny quinoa (lat. Chenopodium quinoa, slov. mrlík čílsky) sa využívajú semienka, ale aj listy. Na tanieri sa však špenátu ani cvikle vôbec nepodobá.

Prečo superpotravina?

S označením superpotravina sa mnoho z nás už viackrát stretlo. Týmto výrazom sa označujú nutrične bohaté, zdraviu prospešné potraviny, ktoré z dlhodobého hľadiska môžu dobrým smerom ovplyvniť zdravie človeka.

Quinoa je označovaná za superpotravinu z celkom jednoduchého dôvodu, je to jedna z mála potravín, ktoré obsahujú všetkých 9 aminokyselín (Metionín, Treonín, Lyzín, Fenylalanín, Tryptofán, Histidín, Leucín, Izoleucín a Valín), potrebných pre náš organizmus, ktoré si naše telo nedokáže vyprodukovať samo. Quinoa je bohatá na proteíny, minerály (draslík, fosfor, vápnik, magnézium, zinok, sodík a železo) a vitamíny (Vit. B1, Vit. B2, Niacín, Vit. B6, kyselina listová, Vit.A, Vitamín E), má nízky glykemický index a je prirodzene bezlepková. Obľúbenou sa stala aj medzi ľuďmi trpiacimi celiakiou, nadváhou, vegetariánmi a vegánmi, ale aj vyznávačmi zdravého životného štýlu.

 

Výživové hodnoty (100 gr quinoa v suchom stave)
Energia 399 KCal
Bielkoviny 16.5 g
Sacharidy 69 g
Vláknina 7 g
Tuk celkom 6,3 g

 

Sympatické zrniečka sa tešia popularite v Európe už dlhšiu dobu. FAO (Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) vyhlásila dokonca v roku 2013 medzináriodný rok quinoa.

Zdravá a chutná.

Existuje cez tri tisíc druhov quinoa, majú rôznu veľkosť od 1mm – 3mm aj sfarbenie od svetlej béžovej až po čiernu. Chuť svetlej quinoa je jemnejšia, pripomínajúca oriešky, tmavá quinoa má húževnatejšiu šupku a výraznejšiu chuť.

Jednoducho sa pripravuje, aj keď treba spomenúť, že pred varením ju treba veľmi dobre popremývať vriacou vodou a dobre popreplachovať. Pri varení quinoa začne peniť a voda sa sfarbí do žltkasta, je to tým, že jej šupka obsahuje saponíny, ktoré ju chránia pred škodcami. Saponíny u quinoa sú odlišné od tých, ktoré poznáme z fazule alebo hrachu. Quinoa je nutné zbaviť saponínov obsiahnutých v jej šupke, inak by sme si zbytočne mohli spôsobiť problémy s trávením. Žiadny strach, je to jednoduché a zvládne to aj úplný začiatočník.

Čo s ňou?

Quinoa môžete pripraviť na sladko aj na slano, na studeno alebo aj ako teplé jedlo či prílohu k obedu, môžete ju použiť ako náhradu za pšenicu, kuskus alebo ryžu. Dnes sa z quinoa vyrába mnoho rôznych potravín. Múka z quinoa, nápoje z quinoa, pufované chlebíčky, pufované zrnká, vločky, cestoviny, sladkosti, alebo aj predpripravené mixy na rizoto alebo tabouleh s obsahom quinoa, ktoré sa dajú rýchlo a prakticky využiť.

Ešte pred pár rokmi som musela quinoa na Slovensku zháňať cez internetové obchody, ktoré sa špecializujú na zdravú stravu. Dnes si quinoa môžete kúpiť už v každom dobrom obchode. Vo Fajnych Potravinách som našla zatiaľ najpestrejšiu ponuku produktov z Quinoa. Dovážané sú z Bolívie pod značkou Kráľovská Quinoa (Quinoa Real). Tento druh quinoa sa pestuje v južných častiach Bolívie v nadmorskej výške 3600 až 4000 metrov nad morom.

Ak ste sa na quinoa už pozerali a rozmýšľali či po nej siahnuť, jednoznačne to aspoň skúste. Fantázii pri jej využití sa naozaj medze nekladú a vy si môžete osviežiť jedálniček skvelým a nutrične hodnotným jedlom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Článok vznikol v spolupráci s Fajne Potraviny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lopezka

Add Your Comment Zrušiť odpoveď

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

O mne

O mne

Lopezka je môj osobný mini projekt, ktorému som sa rozhodla venovať po niekoľkoročnej dovolenke. Som mamou štyroch nezbedných šibalov, ktorí ma zamestnávajú a ktorým patrí väčšina môjho času. Keďže v kuchyni trávim veľa času a je to svojim spôsobom pre mňa zábava, rozhodla som sa podeliť sa o chute nášho domova aj s Vami :-)

Zároveň Vám dodať odvahu prihodiť do nákupného košíka potraviny, na ktoré ste možno dlhšie pozerali, no nikdy ste ich nekúpili, lebo ste nevedeli ako na ne.

Pozývam Vás ochutnať aj trošku z atmosféry medzinárodnej zmiešanej rodiny, kde si kultúru tvoríme my sami a jedným z našich základných pravidiel je, že láska a jedlo sú darom a sú na to, aby sme ich zdieľali a nie nimi plytvali.

Lopezka by Nikoleta Mackovjak Photography

Kuchyne

Ekvádorská kuchyňa

Ekvádorská kuchyňa

Iné

Iné

Peruánska kuchyňa

Peruánska kuchyňa

Slovenská kuchyňa

Slovenská kuchyňa

Talianska kuchyňa

Talianska kuchyňa

Ad
Ad
Ad
  • Partneri
  • Napíšte mi

Copyright © Lopez.sk 2016-2021