0 0

Zdieľaj na svojej sociálnej sieti

Alebo skopíruj a zdieľaj tento link

Suroviny

Nastaviť porcie
Ragù alla Bolognese
800 gr Mleté hovädzie mäso používam hovädzie stehno
Olivový olej
1 ks Cibuľa
1 ks Mrkva
1 nožička Stopkatý zeler
750 ml Paradajková omáčka Passata di Pomodoro
Soľ
Čierne korenie
100 ml Biele víno
Cesnak s cesnakom opatrne stačí málinko
Besciamella
1 L Mlieko
100 gr Maslo
100 gr Múka používam hladkú špaldovú
Muškátový oriešok nastrúhame trošku
štipka Soľ
Lasagne
Lasagne - cestoviny
Mozzarella
Parmezán

Lasagne

Na prípravu lahodných originál talianských lasagní budeme potrebovať trochu viac času, ale výsledok bude stáť za to.

  • 250 minút
  • Porcie 6
  • Priemerný

Suroviny

  • Ragù alla Bolognese

  • Besciamella

  • Lasagne

Postup prípravy

Zdieľaj

Pravé talianske lasagne sú jedlo, ktorým ohrdne málokto. Je síce pracné ich pripraviť, no stojí to za tú námahu. Dokonalé prepojenie všetkých ingrediencií poteší nie len vaše chuťové poháriky, ale aj oči a ich skvelá vôňa privolá k stolu celú rodinu.

Kroky

1
Hotovo

Najprv si musíme pripraviť dobré Ragù, väčšinou robím Ragù alla Bolognese, ale niekedy si to vymením s spravím Ragù alla Siciliana (recept nájdete na stránke). Na olivovom oleji si speníme cibuľu, mrkvu nakrájanú na drobno, stopkatý zeler prekrojený na 4 časti a pridáme mleté mäso. Poopekáme ho kým nezbledne a zalejeme paradajkovou omáčkou. Dochutíme soľou, čiernym korením, troškou cesnaku, pridáme víno a necháme poriadne podusiť dobrých 120 - 150 minút prípadne v tlakovom hrnci 60 minút. Kontrolujeme, či netreba podliať ragù vodou a ak je paradajková omáčka veľmi kyslá, kyslosť môžme stiahnuť lyžicou medu alebo zeleninovým vývarom. Keď je ragù hotové ochutnáme ho, či nič nechýba. Ragù je najdôležitejšou časťou lasagne, ktorá im dodá najvýraznejšiu chuť. Preto ho treba dobre dochutiť. Ragù nesmie byť veľmi vodnaté, skôr hustejšie, tak ak je príliš vodnaté nechajte ho zredukovať.

2
Hotovo

Pripravíme si Besciamella. Do kastróla si dáme roztopiť maslo, pridáme múku a dobre premiešame, vznikne nám hustejšia kaša, ktorú treba trošku poopekať. V hrnci si zohrejeme mlieko aby bolo príjemne teplé a pridáme ho k maslovej kaši. Rozmiešame dobre habarkou, aby nám neostali žiadne hrudky a varíme. Pridáme muškátový oriešok a soľ. Besciamella nemá byť výrazne slaná a tu platí, že menej je viac. Za stáleho miešania varíme, kým nám nezhustne na konzistenciu pudingu.

3
Hotovo

Vo veľkom hrnci si dáme zovrieť vodu, dobre ju osolíme a pridáme do nej cestoviny - lasagne. Lepšie je robiť to postupne aby sa nezlepili. Na plech si dáme prvú vrstvu besciamellovej omáčky (stačí jemná vrstva po celej ploche plechu). Lasagne varíme len cca 3 minúty, nemusia byť uvarené, stačí, že budú zmäknuté. Osusíme ich utierkou a vyskladáme na plechu prvú vrstvu lasagne. Na to potom dáme ragù, na plátky pokrájanú mozzarellu, besiamellovú omáčku na vrch a posypeme strúhaným parmezánom. Takto vrstvíme ešte druhé poschodie. To posledné tretie - vrchné zaplníme ragù zmiešaným s besciamellovou omáčkou a na vrch dáme hrubú vrstvu parmezánu. Dáme zapiecť do rúry na cca 40 minút. Potom vidličkou skontrolujeme, či je cestovina už mäkká a ak nie, necháme zapekať ďalších 5-10 minút.

4
Hotovo

Lasagne po dopečení vyberieme z rúry a necháme aspoň 10 minút odpočinúť. Budú sa aj ľahšie krájať.

lopezka

Dopredu
Panna Cotta
Dozadu
Kamut so šampiňónmi
Dopredu
Panna Cotta
Dozadu
Kamut so šampiňónmi

Napíšte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.