Ako spraviť fialový chlebík
Ak máte chuť osviežiť si svoje raňajky, môžete spraviť len jednu malú zmenu vo vašom recepte na chutný chlebík. Samotný recept písať nebudem. Ale poradím Vám, ako dosiahnuť krásnu a výraznú farbu, veľmi jednoduchým trikom.
Recept na zemiakový chlebík určite má väčšina z nás, malou zmenou v podobe fialovej mrkvy, fialového zemiaku či fialového batátu získate krásnu fialovú farbu chlebíka. Treba len dodržať tento postup.
Najprv si uvaríme fialovú mrkvu/alebo batáty. Vodu, v ktorej sa varili nevylievajte, nechajte ju vychladnúť. Túto vodu totiž potom použijeme do štartéra. V presnom pomere aký máte v recepte namiesto vody, pridajte už vychladenú vodu, v ktorej sa varili batáty. Spravte si štartér a ráno pridajte túto fialovú vodu rovno aj do cesta spolu s nastrúhaným uvareným batátom (či fialovou mrkvou). Výhodou použitia týchto potravín je, že nemajú výraznú chuť ako napríklad cvikla a nebudú v chlebíku cítiť. Krásnym kontrastom k fialovej sú napríklad pistácie, ktoré mu dodajú nie len nádhernú zelenú farbu v reze, ale aj skvelú chuť.
Ak chcete jemne fialový chlebík, použite do cesta len strúhaný fialový batát, fialovú mrvu alebo fialový zemiak bez použitia vody z ich varenia.
To je celé tajomstvo krásne výrazne sfarbeného chlebíka 🙂 Jednoduché však?
Rovnako môžete postupovať aj pri oražových batátoch alebo mrkve ak chcete mať chlebík oranžový a neholdujete chuti kurkumy 🙂