Cukráreň – Pasticceria 1
Milovníci sladkého sa potešia týmto voňavým miestam, na ktoré natrafíte v Ríme všade. Či už priamo v centre Ríma alebo aj mimo neho. Pasticceria čiže cukráreň, sa teší obľube u miestnych, ale aj u turistov, ktorí chcú ochutnať nefalšované talianske cukrovinky. Nájdete tu suché pečivo ku káve, rôzne cortnetti – čiže croissanty ako ich poznáme my, plnené džemom, ovocím, čokoládou či budingom alebo jednoduché, rôzne šišky a donuty, sicílske cukrovinky, slávne mignon čiže maličké koláčiky, tartalety a podobne. Pasticcerie sú naozaj plné v zásade vždy čerstvých koláčikov. Nájdete tu aj hotové torty na narodeniny alebo iné príležitosti. Viete si tu konkrétne torty aj objednať a potom už len prísť vyzdvihnúť.
V podstate sa talianska cukráreň až tak nelíši od koncepcie slovenskej cukrárne. No koláčiky a sladkosti nikdy nenájdete z predošlého dňa. Vždy sú čerstvé. Pamätám si ako sa na mňa zhrozene pozerali predavačky aj môj muž, keď som sa spýtala či sú čerstvé. Pre mňa to bola normálna otázka, keďže u nás doma sa mi viac krát stalo, že koláče boli z predošlého dňa. Tu také niečo naozaj nehrozí. Tak ma potom stálo trochu viac úsilia vyžehliť si to. Tú istú chybu som spravila, keď som kupovala chlieb 😀 Ale dnes už viem, že toto sa naozaj v Rímskej cukrárni ani pekárni pýtať nemusím, alebo lepšie povedané nesmiem 😉
Dnes som sa rozhodla zobrať Vás na malú exkurziu do rímskej cukrárne, ktorú dobre poznám dlhé roky. Kedysi ma tam zobral môj manžel v rámci precházky popri jazierku v časti EUR na raňajky. Príjemné posedenie, vynikajúca káva (ako všade v Taliansku), čerstvé panini, voňavé cornetti a pasticcini. S vykrikujúcim barmanom : „Caffè“, diskutujúcim so zákazníkmi, zalamujúcim rukami a so šarmantným úsmevom na tvári. To všetko môžete zažiť pri pití dobrej kávy alebo raňajkách v Ríme.
Väčšina cukrární má vlastnú pekáreň v zadnej časti, odkiaľ nosia stále čerstvé pečivo. Táto naša obľúbená má aj v čase obeda pripravené jedlá, na ktoré chodia ľudia z okolitých kancelárií a obchodov. Všetko krásne vonia a vyzerá. Klasiká obedová ponuka pozostáva z cestovín (väčšinou s paradajkovou omáčkou), cestovinového šalátu veľa krát s plodmi mora, varenej brokolice, baklažánu, hrášku, zemiakov aj ryže, kuracieho mäsa, taktiež vždy je na výber aspoň z dvoch druhov rýb, paradajkového šalátu a podobne. Samozrejme nesmie chýbať aj chlieb či už tradičný a obľúbený Pane Casareccio alebo Pane di grano duro a nejaké kúsky sendvičov či Ciabatte. Za obedom majú domáci zvyk, dať si ovocný šalát, ktorý nazývajú „Macedonia“ (mačedonia). Takýto je rýchly obed pre pracujúcich, ktorý si potom dajú dobre silnú kávu, pohárik vody a utekajú zas do práce.
Ale späť k cukrárni, ktorá si zaslúži ešte aspoň trochu pozornosti 😉 Pasticcini mignon – čiže malé koláčiky, sa predávajú na váhu. Na zlatú papierovú tacku vám servírka vyberie koláčiky podľa vašej voľby, väčšinou sa na začiatku spýta koľko kusov koláčikov budete chcieť, aby vedela akú veľkosť tácky má zvoliť. Koláčiky vám navyberá a pekne poukladá a ešte krajšie zabalí. Vždy nad koláčiky dávajú také držiačiky v tvare prestrihnutého polkruhu, aby sa koláčiky neotlačili o baliaci papier. Všetko potom previaťu farebným motúzikom a vy odchádzate z pasticcerie s pekným balíčkom. Zaujímavé je, že za balenie neplatíte naviac a všade kam prídete má cukráreň svoj baliaci papier, ktorý ladí aj so servítkami. Páči sa mi, že to majú takto vyladené do detailov.
V sekcii Dezerty, nájdete aj recepty, na niektoré z týchto úžasných talianskych sladkostí. Časom budú pribúdať samozrejme ďalšie 🙂
Keď Vás niekedy pozvú na návštevu v Ríme, tackou s koláčikmi a fľašou dobrého vína nič nepokazíte 🙂
Ak by ste niekedy boli v Ríme a šli by ste si pozrieť známu časť mesta nazývanú EUR, okrem „štvorcového“ Colossea (Colosseo Quadrato), ktoré je mimochodom naozaj nádhernou pamiatkou, pokrytou travertínom a ďalších krásnych miest, zájdite si do neďalekej cukrárne a kaviarne „La Conca d’oro“ na Viale America 27/29. Ešte dodám, že ak by ste chceli ísť náhodou autom, ušetrite si zbytočné stresy s parkovaním a choďte radšej metrom. Parkovanie v Ríme je kapitola sama o sebe a horší od Ríma je už len Neapol 😀
Trochu z atmosféry typickej Pasticcerie môžete zažiť aj teraz, pri pozeraní fotiek a čítaní týchto riadkov. Popísať by sa toho dalo naozaj veľa, ale to si necháme zas nabudúce 🙂
Verím, že sa Vám dnešný výlet do rímskej cukrárne páčil 🙂 Už teraz prezradím, že bude mať pokračovanie, v ktorom sa bližšie pozrieme na niektoré z koláčikov a ich prípravy.
Ciaooo