Potravinárske farbivá alebo ste si istí, že viete čo jete?

Pri výbere spotrebiča do domácnosti strávime hodiny, niekedy aj dni alebo týždne. Chceme to najlepšie, ekonomicky výhodné a máme zoznam vecí, ktoré daný spotrebič musí spĺňať, aby sa dostal do najužšieho výberu, z ktorého na záver vyberáme pre nás to NAJ ! Prípadne zájdeme do špecializovaného obchodu, kde sa spýtame vyškoleného pracovníka na konkrétny spotrebič pre nás. Smutné však je, že toľko času sme ochotní investovať do elektroniky, zisťovať, hľadať, pýtať sa, no keď sa jedná o stravu a naše zdravie, tam už na to nie je čas ani chuť. Jedlo je nutnosť každodenná alebo pravidelná, ktorú si nikto z nás celoživotne odoprieť nemôže. Od jeho kvality (nie kvantity) závisí aj naše zdravie. Poďme sa trochu povenovať téme, ktorá by nemala ostať bez povšimnutia. Investujme náš čas, aby sme si ochránili to najvzácnejšie čo máme a tým je NAŠE ZDRAVIE.
Už dlhšiu dobu sledujem pozorne výber mojich známych pri oslavách. Zaujíma ma, čo ľudia chcú, prečo to chcú a či sa zaujímajú aj o vhodnosť ich výberu. Samozrejme, je to každého osobná vec a nikomu nemožno diktovať čo má chcieť a čo si má vybrať. Pestrofarebné torty a krémy na koláčikoch, či krikľavé malinovky zdobia stôl oslávencov, alebo sú súčasťou viacerých špeciálnych príležitostí.
Poznáte však označenie farbív, ktoré sa pridávajú do sladkostí a pochutín, drinkov a zmrzlín ?
Poďme sa trošku zoznámiť s farbivami, ktoré sa bežne používajú u nás.
Potravinárske farbivá spĺňajú účel lákania jedného z našich zmyslov. Sú zaujímavé na prvý pohľad. Veď, kto by už neobdivoval dokonalé cukrárske dielo, ktoré je prepracované do najmenších detailov ako naozajstné umelecké dielo. Stojí za ním kus obrovskej námahy a práce šikovného cukrára, ktorý dokáže splniť aj tie najtajnejšie želania. Sama obdivujem moje priateľky cukrárky.
Keď som sa raz spýtala svojej priateľky, či by dala svojmu dieťaťu z takej honosnej svadobnej torty, na ktorej pracovala, odpoveď ma zaskočila. Povedala mi „ NIE“. Torta bola naozaj krásna, použila do nej jedlé zlato, kopec fondánu, ktorý striekala potom farbou a vyhrala sa aj s najmenšími detailmi, ako sú kvietky a jemné lupienky zlatých ruží. Otázka je, či všetka tá krása, nie je skôr ako to jablko pre Snehulienku. Dokonalé, lesklé, červené a bez chybičky krásy. Až tak dokonale krásne, že si doň nezahryzne ani červík, ale nie preto, že by ľutoval jeho krásu, no pre jeho jedovatosť.
Väčšinou počúvam o tom, ako to netreba preháňať s tým sledovaním potravín a že keby to človek chcel všetko ustriehnuť, stratil by na tom kopec času a nemohol by už vôbec nič jesť. Žijeme v dobe, kedy máme obrovké vymoženosti, ľahký prístup k informáciám. Internet nielen doma, ale už aj v mobile. Ľudia, ktorým záleží na tom, aby prišla zmena, taká tá pozitívna zmena do naších životov, pracujú na databázach aditív (éčiek) a dnes si už ľahko vieme zdarma stiahnuť aplikáciu do mobilu, cez ktorú si ľahko vyhľadáme každé éčko obsiahnuté v zložení akejkoľvek potraviny. Nie každé aditívum je škodlivé alebo nevhodné.
Dnes sa však chcem venovať špeciálne potravinárskym farbivám.
Dostať ich bežne v cukrárenských potrebách, na internete, ba dokonca aj v supermarketoch. Nájdete ich v rôznych formách, cez gélové, práškové, sprejové, tekuté, až po špeciálne profesionálne farbivá do pomôcky airbrush, ktorá vytvára naozaj obdivuhodné efekty.
Tieto farbivá sú väčšinou syntetické, tie prírodné nie sú veľmi v móde, pretože s nimi nedosiahnete ani z ďaleka taký efekt a dokonca pri pečení menia farby k ešte menej výrazným odtieňom. Predstavte si takú tortu s Elsou či Spidermanom v nevýrazných fádnych farbách. Taká torta by asi nespĺňala vaše požiadavky. Nutričná hodnota farbív je však nulová.
Potravinárske farbivá by sme si mohli rozdeliť do niekoľkých skupín. Od tých najškodlivejších a naozaj zdraviu nebezpečných po tie prírodné. Medzi tie najškodlivejšie farbivá patria AZO FARBIVÁ, ktoré sa vyrábajú z uhoľného dechtu a ropy a nájdete ich pod označením :
E102 – Tartrazín (žltej farby)
E104 – Chinolinová žlť
E110 – Žlť SY – pomarančová žltá
E122 – Azorubin (červená farba)
E124 – Ponceau 4R (červená farba)
E129 – Červeň Allura AC
Azo farbivám sa zaručene vyhýbajte pokiaľ máte problémy s alergiami, astmou, problémy s ekzémom, či máte potravinovú intoleranciu na nejakú potravinu.
Tieto farbivá nájdete v detských cukríkoch, nápojoch, žuvačkách, zmrzline a celkovo v cukrovinkách. Ak sa spoliehate na to, že farbivá sú u nás povolené a tak by nemali byť škodlivé, dajte pozor. Pri kontrole rôznych potravín sa viackrát zistilo, že boli použité nadmerné množstvá aditív. Väčšina spotrebiteľov dôveruje predajcom a tak nerieši zloženie. Veď predsa by nepredávali potraviny napríklad pre deti, ktoré by boli nevhodné. Tak si poviete, raz za čas sa mi nič nestane ak si dám toto alebo hento a neriešim zloženie. Je dokázané laboratórnym testovaním na myškách, že niektoré z azo farbív, konkrétne E110 a 129 sú karcinogénne.
Syntetické farbivá sú silnými alergénmi, ktoré môžu spôsobiť kožné reakcie a niektoré dokonca problémy s dýchaním, astmu, zápchu, či problémy s koncentráciou alebo hyperaktivitu u detí. Dokonca sú upozornenia tohto typu spomenuté aj na zadnej strane potraviny, ktorá dané „Éčko“ obsahuje. Tejto problematike sa venujú už aj niektorí alergológovia na Slovensku.
Vezmime si na mušku konkrétne farbivá, ktoré sa bežne používajú napríklad pri výrobe tort alebo koláčov.
- Napríklad taká Sugarflair gélová farba odtieň frosty green, ktorá sa pýši označením „bezlepková“ má v zložení: E422, E1520,EE551, E555,
farbivá: E171,E102,E133,E104,E122,E153.
- Obľúbená gélová Wilton-ka (odtieň fialová) spolu aj s upozornením na kelímku, ktoré však od cukrára nedostanete : Zloženie : glukózový sirup, voda,cukor,zahusťovadlo E1422, glycerol E422,agar E406, E331,E330,E202, farby: E122, E133.
Farby E110, E102, E122 a E129 môžu mať nepriaznivé účinky na činnosť a pozornosť detí.
- Alebo také ProGel, ktoré toho na obale sľubujú až až : Vysoko koncentrovaná gélová farba, ktorá prináša nový rozmer pri potravinových farbách !
Iba minimum farby ProGel vyčaruje hlboké bohaté farby na vaše výtvory, čo znamená, že farba v tube vydrží dlho. Jednoducho pridajte malé množstvo do fondantu, marcipánu rovno z tuby a po práci tubu jednoducho zatvoríte.
Zloženie: glycerín, oxid kremičitý, propylénglykol, farbivo E133, E122
Alergény: bez orechov, bez GMO, bezlepkové, vhodné pre vegetariánov
Hovorí Vám niečo E 133 ? Ak nie, zoznámte sa s Brilantnou (žiarivou) modrou, na ktorej brilantné nie je naozaj vôbec NIČ ! Je to silný alergén spájaný s astmou. Nájsť ju môžete v mliečnych výrobkoch, nápojoch, čokoládových krémoch atď.
- RD airbrush farba, pri prečítaní popisu má človek pomaly dojem, že našiel skrytý poklad, no keď už vieme, čo tieto značky znamenajú, popis znie skôr tragikomicky, pozrite sa sami – cezmínovo zelená – Zloženie: zvlhčujúca látka- glycerín, propylénglykol, voda.
Farby: E102 E124, E133
Tento produkt neobsahuje orechy, je bez GMO, bezlepkový, vhodný pre vegetariánov & vegánov, certifikované košer, vhodný pre neznášanlivosť laktózy, vhodné pri Halal diétach.
- Ak máte ešte stále chuť na nejakú tú „farbičku“ pozrime sa na dnes moderné farby na farbenie čokolády :
Pridávajú sa k bielej roztopenej čokoláde, sú na báze rastlinného oleja alebo kakaového masla, stabilizátorov a samozrejme s pridaním farbív, ktoré sme už spomínali vyššie.
Napríklad pri farbe značky Magic odtieň modrá je zloženie nasledovné : rastlinný olej, E415, farbivá E133, E331, E211
Farba je na olejovej báze, neobsahuje lepok, je vhodná pre vegánov; košer kvalita.
Pri tejto farbe je použitá brilantná modrá čiže E133, no na obale nenájdete upozornenie, že je pre deti nevhodná, aj keď je označená stupňom škodlivosti 5. Je nevhodná pre deti, môže spôsobiť alergie a je zdraviu škodlivé. No v SR aj ČR je povolená.
Toto farbivo sa pridáva aj do orieškových krémov, napríklad taký pistáciový krém ho často obsahuje práve preto, aby pôsobil viac „zeleno“ a nebol obyčajne hnedý. Pridaním brilantnej modrej docielite pekné odtiene zelenej aj v orieškovom kréme, ktorý sa tak stáva pre spotrebiteľa zaujímavý.
Otázka je, či si denne vieme skontrolovať množstvo požitého farbiva v jedle, ktoré zjeme. Farbivá sa používajú aj do mäsových výrobkov aj do výrobkov z rýb. Ak mávneme rukou nad jedným jedovato červeným lízatkom a povieme si, aaale raz za čas sa nič nestane, je to naozaj naša voľba, každého jedného z nás. Párkrát do roka sú nejaké oslavy, prípadne raz za čas kúpime nejakú tú sladkosť deťom, malinovku alebo šmoulovú zmrzlinu v lete, ale inak farbivá vôbec nejeme. Ak ste si istí týmto tvrdením, po prečítaní tohto článku hoďte očkom na zloženie párkov čo máte v chladničke, či na zopár mäsových výrobkov, čo ste si doniesli z mäsiarne alebo na keksíky či iné sladkosti čo Vám stoja v skrinke. Skúste si pozrieť, koľko toho máte doma bez toho, aby ste o tom vedeli. Mrknite aj na detské žuvačky bez pridaného cukru s obsahom aspartámu a príjemne sympatickou ružovou farbou s jemnou vôňou. Aspartám síce nie je farbivo, ale je tiež zdraviu škodlivý a pre deti úplne nevhodný.
Pozrime sa teraz na skupinu farbív, ktoré podľa názvu vyvolajú sympatie, no len jedna skupina z nich je našich sympatií naozaj hodná.
Prírodné farbivá
Za prírodné farbivá sú označované tri skupiny farbív:
- Rastlinné – tzv. karotenoidy, chlorofyly E140, flavonoidy, antokyány E163, lykopén E 160d, získané z ovocia a zeleniny.
- Živočíšne – tzv. košenila alebo karmín E120 označované za prírodné, no škodlivé a vyrábané je z chrobáčikov
- Minerálne – do tejto skupiny nepochybne patrí E171 – Oxid titaničitý, na stupnici škodlivosti si vyslúžil poctivé 3. miesto. Je nevhodný pre deti a spôsobujúci alergie.
K výrobe E120 karmínu, sa využívajú samičky červca nopálového – viď obrázok nižšie, (lat. Dactylopius coccus alebo Coccus cacti) ktorého príbytkom sú opuncie – jedlé kaktusy. Tieto chrobáčiky sa zbierajú usušia sa a potom za pomoci síranu hlinitoamónneho sa vyzráža farbivo. Karmín sa používa do mliečnych výrobkov aj sladkostí a všade tam, kde je „treba“ osviežiť červenou farbou. Má najvyššie skóre škodlivosti 5. Je nevhodné pre deti a karmín je často označovaný za dôvod detskej hyperaktivity. Môže spôsobovať alergické reakcie ako sennú nádchu, žihľavku, astmu alebo anafylaktický šok. Preto je lepšie sa tomuto farbivu v potravinách vyhnúť.
Najvhodnejším farbivom je určite prírodné rastlinné farbivo.
Prírodné farby rastlinné si vieme vyrobiť sušením alebo zohnať ich od výrobcov, ktorí získavajú extrakty zo zeleniny,ovocia a kvetov. Problémom je, že prírodné farbivá nie sú veľmi populárne práve z dôvodu, že ich nemôžete použiť do všetkého ako syntetické farbivá. Prírodné farbivá totiž reagujú napríklad na mlieko a tak doň nemôžeme použiť cviklovú farbu, pretože sa zmení na modrú namiesto ružovej. To je tiež dôvod prečo prírodné farbivá nenájdete tak bežne v obchodoch. V ich neprospech tiež hrá vyššia cena a nestabilnosť pri pečení.
Ako to vyzerá keď chceme docieliť jednotlivé farby prírodne? Napríklad na dosiahnutie červenej farby sa používa extrakt z mrkvy a ibišteka, na fialovú či ružovú extrakt z cvikly alebo fialovej kukurice, na zelenú môžete použiť sušenú mätu, spirulínu, či čaj matcha (pri matcha čaji však pozor, obsahuje teín a preto jeho použitie pre deti radšej zvážte), má aj výraznú chuť. Žltá farba sa dá docieliť vďaka výťažku z jablka, mrkvy alebo kurkumy, opäť však kurkuma má svoju výraznú chuť. Možností je aj tu viac, no problémom ostáva, že ak chcete upiecť napríklad farebné makrónky, pečením s prírodnými farbivami, nikdy nedocielite tak výrazné farby, ako pri syntetických farbivách.
Možno je toto zistenie pre niektorých z Vás sklamaním, lebo ste možno čakali, že tu nájdete odpoveď ako spraviť dokolane krikľavú dúhovú tortu z prírodných farbív, ale nie je to tak. Nedajte sa však znechutiť, pri tortách alebo sladkostiach sa dajú využiť na dekoráciu aj iné veci, zakomponovať k torte môžete aj hračky a tortu spraviť čisto ovocnú alebo čokoládovú, použiť prírodné farby alebo vôbec žiadne a dodekorovať Vaše dielo krásnym, ale zároveň zdravým spôsobom. Sladkostí je v dnešnej dobe tiež hodne aj bez pridaných syntetických a škodlivých farbív.
Ak ste dočítali až sem, mali ste možnosť vidieť, že farbivá, ktoré sú bežnou súčasťou potravín zameraných na cieľovú skupinu detí, nie sú ani zďaleka pre deti vhodné, ba naopak sú škodlivé. Je teda už len na vás, čo zvolíte. A ja dúfam, že si vyberiete tú lepšiu možnosť pre vás aj pre Vaše deti a blízkych. Ak chcete, poďme spolu hľadať riešenia a pomôcť si navzájom nájsť to vhodné a zdravé pre nás všetkých.
(Foto prevzaté : pixabay, https://www.biolib.cz/en/image/id333627/ autor foto : Ondřej Machač, wilton)
Poďakovanie : Ďakujem Ing. Milke Hyllovej za korektúru, Patrickovi Linhartovi a Silvii Horeckej za usmernenie pri písaní článku, Maťke Dorkinovej za úpravu fotografie.