0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

30 gr Kakaová masa
300 ml Mlieko kravské alebo rastlinné
1 tyčinka Škorica
3 ks Klinčeky
1 gulička Nové korenie
Kokosový cukor trstinový alebo kokosový cukor podľa chuti
Syr podľa chuti

Tradičná latinskoamerická horúca čokoláda z kakaovej masy

  • Medium

Ingredients

Directions

Share
Kakao v Ekvádore má fascinujúci niekoľko tisíc ročný príbeh ktorý je ako historická dráma. Pôvodne rástlo nadivoko v Amazone, pestovalo sa počas celej koloniálnej etapy na pobreží a Ekvádor sa stal jeho najväčším vývozcom na svete. Neskôr tu boli vzácne aromatické odrody zničené škodcami ale dnes je opäť svetovou špičkou v kvalite práve týchto výnimočných aromatických odrôd Arriba. Kakao sa právom nazýva ekvádorské zlato, aj keď Ekvádor má aj to naozajstné.
Pre mňa kakao predstavuje každodennú radosť zo života v tejto krajine. Je zdraviu prospešné, obsahuje minerály a antioxidanty, dvíha náladu a dokonca pomáha aj zdraviu zubov. Aj keď väčšina kakaových bôbov smeruje vývozom do Európy a ľudia tu ešte celkom neprišli na chuť horkej čokoláde, 100% kakaová masa je bežne dostupná v obchodoch a na trhoch. Tradične sa využíva na varenie horúcej čokolády, podobne ako v Mexiku a aj v iných latinskoamerických krajinách. Každý región má svoj recept. Niekde sa pripravuje s vodou, inde s mliekom, zahusťuje sa rôznymi múkami a dosladzuje surovým trstinovým cukrom, takzvanou panelou alebo aj skaramelizovaným kokosom. Najčastejšie sa na dochutenie pridáva škorica a najzaujímavejšia pre mňa je kombinácia s kúskami čerstvého syra alebo mozarelly. Na Slovensku sa dá takáto 100% kakaová masa kúpiť na internete. Dúfam že vás inšpirujem k tomu aby ste si ju vyskúšali aj vy a ochutnali tak chuť kakaa v jeho tradičnej forme. Kakaovú masu môžte nahradiť aj horkou čokoládou podľa chuti, výsledok bude mať trochu inú konzistenciu a chuť.

Steps

1
Done

Mlieko a koreniny privedieme pomaly do varu a varíme na nízkom plyne 2 minúty.

2
Done

Pridáme kakaovú masu a osladíme podľa chuti.

3
Done

Varíme kým sa kakaová masa rozpustí a horúca čokoláda je krémová a penistá. Je možné že maličké kúsky kakaovej masy, kakaové bôby ostanú nerozpustené. Toto závisí od toho ako je daná masa spracovaná.

4
Done

Scedíme a podľa chuti necháme na spodku hrnčeka roztopiť zopár kúskov syra.

Barbi

previous
Torta s puffovanou quinoa a exotickým ovocím
next
Kakaová granola s quinoa a lieskovými orieškami
previous
Torta s puffovanou quinoa a exotickým ovocím
next
Kakaová granola s quinoa a lieskovými orieškami

Add Your Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here