Toto je jedno z talianskych jedál, ktoré by som dokázala jesť dokola a nikdy by ma neomrzelo. Milujem taliansku kuchyňu, spojenie paradajkovej omáčky s vôňou bazalky prepojenou s mozzarellou a parmigianom. Ako väčšina talianskych receptov, aj tento je jednoduchý a zároveň si neskutočne pochutnáte. Srandou je, že som tieto gnocchi (vyslovuj ňoky, nie gnoči) prvýkrát jedla na Tenerife v talianskej reštaurácii 🙂 Ak však chcete naozaj top chuť, dajte si tú námahu a spravte si gnocchi určite doma.
1
Done
|
Príprava GnocchiUvaríme si zemiaky v šupke. Necháme vychladnúť (zemiaky môžete pretláčať ešte mierne teplé, lepšie sa tak spracuje cesto, ako keď budú úplne studené), ošúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky (alebo nastrúhame na strúhadle). Múku si preosejeme, pridáme vajce, soľ a zmiešame so zemiakmi, všetko spracujeme do hladkého cesta.Ak sa cesto veľmi lepí, kľudne pridajte ešte trošku múky, konzistencia dosť záleží aj od zemiakov. Hotové gnocchi vhodíme do vriacej osolenej vody a necháme povariť, kým vyplávajú na povrch. Scedíme ich a vložíme ich do misky, pridáme trochu olivového oleja, aby sa nezlepili. (Niekto používa aj prepustené maslo (ghee), ale povedzme si úprimne, to už nie je typicky talianska surovina) Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti, prvú časť rozdelíme na ďalších 6 častí, z ktorých si nožom nakrájame malé kvádriky. Z každého potom zvlášť vyformujeme rýchlym pohybom vidličkou (alebo tvorítkom na gnocchi), malé gnocchi. |
2
Done
|
Príprava omáčkyPripraviť dobrú omáčku na gnocchi je rovnako dôležité ako príprava gnocchi samotných. Na olivovom oleji si speníme pretlačený cesnak (nemal by zhnednúť, len chytiť mierne zlatistú jemnú farbu), ak máte radi, pridajte aj trošku na drobno najkrájanej cibule (táto prísada je voliteľná). Pridáme paradajkovú omáčku. Kyslosť omáčky môžete zjemniť lyžicou medu alebo troškou cukru. Pridáme bazalku (nemusíte šetriť) a necháme povariť. Ja si túto omáčku ešte na záver rozmixujem do hladka, aby v nej nebolo cítiť kúsky cibule ani cesnaku a aj rozmixovaná bazalka jej dodá ešte lepšiu chuť, ako keby ste lístky nechali len povariť. TIP: Do omáčky určite nepridávajte vodu, ak používate kupovanú paradajkovú omáčku, voľte skôr tie talianske, nie sú také riedke. |
3
Done
|
Končená prípravaNakoniec si vyberieme oválnu zapekaciu misu, mala by mať výšku aspoň tých 10 cm. Na spodok zapekacej misy dáme trošku olivového oleja, pridáme trochu omáčky a gnocchi. Tie premiešame so zbytkom omáčky. Nastrúhame si parmigiano a na krájame mozzarellu na plátky. Gnocchi by mali byť dostatočne premiešané s omáčkou, ktorej konzistencia má byť hustejšia. Ak by ste použili príliš riedku omáčku, v kombinácii s mozzarellou by sa vám spravila skôr polievka :) Gnocchi s omáčkou pekne posypeme nastrúhaným parmigianom a na záver pridáme aj na plátky nakrájanú mozzarellu. Dáme zapiecť do vopred predhriatej rúry na 220°C na cca 5-8 minút (resp. kým sa mozzarella pekne neroztečie a nechytí trošku jemnú kôrku) TIP: Mozzarellu voľte tuhšiu, kľudne môžete použiť aj tú, ktorá sa používa na pizzu, pretože som si všimla, že mozzarella u nás je dosť mäkká a vypustí priveľa tekutiny, s čím je koniec koncov viac trápenia pri zapekaní, lebo sa na vrchu misy tvorilo jazierko :) V prípade, že sa vám jazierko vytvorilo, nečakajte, že sa zapekaním odparí. Trvalo by to veľmi dlho a mozzarella by sa vám spiekla. V takom prípade si pomôžte servítkou a jemne tekutinu nechajte nasať do servítky. Gnocchi určite nebudú presušené, ale táto tekutina, ale táto tekutina nie je želaná :) A potom už naozaj len dobrú chuť ;) |