Už dlhšie chceli moji chlapci lievance, od kedy kváskujem som ich skúšala spraviť niekoľkokrát. Teraz konečne vyšli tak nadýchané a jemné ako som chcela. V mrazničke chránim zásoby ovocia na zimu, ale neodolala som a trošku z nich vzala. Moji chalani sú fakt také malé kobylky, ale teší ma, že jedlo dokážu oceniť. Vždy mi tlieskajú a pištia od radosti. Štartér na lievance robievam vždy v noci, kým ja spím, kvások maká a ráno môžem robiť cesto 🙂
1
Done
|
Najprv si pripravíme štartér. Na noc do misky dáme 150 gr vody, 1 PL kvásku a 150 gr múky, ktoré dobre premiešame, prikryjeme a necháme voľne na linke do rána. |
2
Done
|
Ráno spracujeme cesto na lievance. Štartér zmiešame s mliekom, múkou, vajíčkami do hladka. Múku pridávame podľa hustoty. Cesto by malo byť hustejšie ako palacinkové, ale malo by sa liať. Pridáme cukor, štipku soli a vanilku. Dáme do chladničky na ďalšie cca 3 hodinky, alebo necháme na linke cca hodinku. |
3
Done
|
Cesto je hotové, keď pekne jemne bublinkuje. Rozohrejeme si panvicu, môžeme si ju jemne pomazač kokosovým olejom alebo ghee a robíme lievance, pečieme ich z každej strany do zlatista. Na záver natrieme obľúbeným džemom, ja som použila mirabelkový džem a ovocie podľa chuti. Lievance sú krasne nadýchané, ľahučké a nie su presladené. Dobrú chuť :) TIP: Tentokrát som použila kravské mlieko, aj keď u nás sa veľmi nepije, no robila som tieto lievance už aj z kozieho ci kokosového mlieka a boli vynikajúce. Takisto múku môžete použiť podľa chuti. Pri špaldovej múke treba cesto častejšie premiešať. |