Linecké pečivo je jedno z mojich obľúbených. Moja maminka pečie úplne svetlulinké linecké a aj keď ide o klasiku, tie, čo pripraví ona sú pre mňa najchutnejšie. Nedávno som rozmýšľala pri pohľade na farebné torty plné umelého farbiva, prečo nesiahnuť po prírodnom farbive, ktoré dodá nie len krásnu farbu, ale osvieži aj svojou chuťou. Skúšala som už viacero druhov, ale toto vyšlo fakt skvele. Lyofilizované maliny som nastrúhala na prášok a zmiešala s cestom na linecké pečivo. Výsledok bol nádherne voňavý a krásne farebný. Skúsite aj vy?
1
Done
|
Príprava cestaPríprava cesta je úplne ako pri klasických lineckých. Múku preosejeme a pridáme preosiaty práškový trstinový cukor. Ja si ho meliem doma sama. Suché ingrediencie zmiešame dokopy. |
2
Done
|
Ak zoženiete (na internete dostať bežne) prášok z lyofilizovaných malín a jahôd, ak nie nastrúhajte si lyofilizované maliny a jahôdky na strúhadle na syr (s použitím tej strany strúhadla s menšími očkami). Prášok pridáme k suchým ingredienciám a premišame. |
3
Done
|
Necháme si trošku zmäknúť maslo alebo pre nedočkavých, ho môžeme nastrúhať na strúhadle a zapracovať do cesta spolu so žĺtkami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme trošku oddýchnuť. Áno, tá vôňa vás bude nabádať k tomu, aby ste čím skôr zapli rúru, ale trošku vydržte, aby sa chute aj vône prepojili :-) |
4
Done
|
Po cca 30 minútach, keď bude cesto oddýchnuté (kľudne ho môžete nechať aj dlhšie), si vyvaľkáme cesto na hrúbku cca 0,5 cm a vykrojíme si tvary podľa vlastnej fantázie. Pečieme na 160°C a v momente, kedy bude možné posunúť na plechu pečivo lopatkou, ho vyberieme z rúry. V mojej rúre to trvá cca 12 - 15 minút na hornom a spodnom ohreve. Ak by ste ich nechali piecť dlhšie, pripiekli by sa a ich krásna farba by sa zmenila na hnedú. |
5
Done
|
Po vybratí z rúry vyberieme pečivko ešte teplé a uložíme na servítku na tanier. Po vychladnutí môžeme pečivo plniť. Môžete sa tešiť na sviežu chuť, vôbec nie presladenú. Osobne mi viac k tomuto pečivu sedel malinovo jahodový krém ako džem. Ale fantázii sa medze nekladú a vynikajúce sú tieto linecké aj bez plnky :) TIP: Ak máte chuť experimentovať, divokejšiu farbu dosiahnete ak použijete lyofilizovaná pitahayu v prášku :-) K nej by som pridala do cesta aj citrónovú kôru a vanilku. Chuťovo by boli linecké sladšie ako pri použití malín a jahôd :) |
6
Done
|
Príprava krémuDo sľahača si dáme všetky ingrediencie : šľahačkovú smotanu, mascarpone, lyofilizované ovocie (kľudne použite aj iný druh ovocia) a prípadne trošku cukru. Všetko vymiešame na hladký krém. A podávame :-) Tip: ak nemáte po ruke mascarpone, aj samotná šľahačková smotana dokáže vytvoriť dobrý krém v kombinácii s lyofilizovaným ovocím. Len bude trošku vlhkejšia. Čo by som neodporúčala na plnenie lineckého, ktoré chcete nechať postáť kým príde návšteva, aby sa nerozpadlo. |