Zemiaky na Huancay-sky spôsob sú veľmi zaujímavým predjedlom. Jemne pikantná chuť peruánskeho chilli – aji amarillo, ktoré má výrazne žltú až oranžovú farbu sa krásne prepája s čerstvým syrom a varenými zemiakmi. Zatiaľ nebol nikto z môjho okolia, komu by nechutila táto dobrota 🙂
1
Done
|
Uvaríme si vajíčka a zemiaky v šupke. |
2
Done
|
Na troške olivoého oleja si opečieme cibuľu a pridáme k nej aji amarillo. Ak používate pastu, tak okolo toho nie je žiadna extra práca, avšak ak používate čerstvé aji, treba ho vopred zbaviť semienok a žiliek. Ponaučením pre mňa bolo, keď som si nedala rukavice, že ma ešte do večera štípali ruky. Aji amarillo nie je klasické chilly aké u nás bežne poznáme, je menej štipľavé a má svojskú paprikovo zemitú vraj až ovocnú arómu. |
3
Done
|
Do mixéra si dáme krekry, smotanu, čerstvý syr a cibuľu s aji. Dobre rozmixujeme na hladký krém. Pokiaľ treba dochutiť pridáme soľ alebo trošku cesnaku. Ak je omáčka hustá môžme ju zriediť smotanou. Huancaina sa nezohrieva a treba ju spapať čím skôr. Môžte ju odložiť do chladničky do nasledujúceho dňa, ale ideálne je zjesť ju ešte v ten istý deň. |
4
Done
|
Zemiaky necháme vychladnúť a zbavíme ich šupky (ja ich nechávam so šupkou). Podávame s vareným vajíčkom, šalátom a čiernymi olivami. |