Toto citrusové veľmi atraktívne ovocie pochádza z Ázie a je to v podstate zakrslý pomaranč. No od pomaranča sa líši svojou horkastou chuťou. Keď sme ešte bývali v Ríme, susedovi rástol krásny strom s týmto ovocím rovno pod mojimi oknami. Nedávno som na kumquat natrafila aj u nás a tak som spravila tento džem.
1
Done
|
Kumquat dobre umyjeme aby kôra bola čistá. |
2
Done
|
Nakrájame ho na kolieska a odstránime všetky kôstky (má ich na tak malé ovocie dosť). |
3
Done
|
Do malého kastróla si dáme zohriať jablkovú šťavu a pridáme doň najkrájaný kumquat. Privedieme k varu a pridáme trstinový cukor. Necháme variť cca 15 minút na miernom ohni, a miešame aby sa nám ovocie nepripálilo. |
4
Done
|
Keď sa šťava začne redukovať a kumquat zmäkne, pridáme šťavu s limetky a premiešame. Necháme dovariť ešte 5 minút a následne rozmixujeme. Džem netreba ničím zahusťovať, rozmixovať ho netreba do hladka, lepšie chutí, keď v ňom cítiť malé kúsky kumquatu. Naložíme ho do sklenenej nádoby a necháme vychladnúť. Držíme v chlade. |
2 Comments Hide Comments
Ahoj Lopezka! Chystam sa prave na tento dzem, ale kedy mam pridat ten rum? Dakujem!
Ahoj Magdalena 🙂 Rum som dávala pred koncom varenia, asi som to zabudla napísať 🙂