Aby to nevyzeralo, že u nás doma nerobíme aj klasiku, pridávam recept na guláš s kamutovými haluškami – pre mňa nokerlami (tak ich totiž doma voláme). Keď sme ešte žili v Ríme robievala som guláš pre našich peruánskych a talianskych známych.
1
Done
|
Nakrájame cibuľu na drobno a orestujeme ju na troche oleja. Mäso nakrájame na kocky, pridáme ho k cibuli, dochutíme soľou, čiernym korením, troškou cesnaku, sladkou červenou paprikou a necháme restovať. |
2
Done
|
Papriku zbavíme semienok a nakrájame ju na kocky, na rovnako veľké kúsky nakrájame aj paradajky a pridáme ich k mäsu. Dolejeme paradajkovou šťavou a vodou. Necháme variť v tlakovom hrnci cca 45 minút (klasicky v hrnci to bude cca 2 - 2,5 hodiny). Ak sa šťava veľmi zredukuje, podlejeme guláš zase trochou vody. Keď je mäso uvarené, ale ešte nie je úplne mäkké, pridáme zemiaky nakrájané na väčšie kusy, ktoré necháme v guláši dobre povariť. Tie nám zahustia omáčku a naberú chuť mäsa. |
3
Done
|
Dáme zovrieť vodu do väčšieho hrnca. Na prípravu kamutových halušiek budeme potrebovať hladkú kamutovú múku a vajcia. Múku premiešame s vajcami, ochutíme soľou a pridávame vodu, kým nám nevznikne konzinstensia ani hustá ani riedka, skôr pripomínajúca cesto na klasické halušky. Haluškové cesto netreba veľa miešať, inak budú halušky veľmi tuhé. Halušky tvoríme pomocou haluškovača alebo lyžičkou (do vriacej osolenej vody) a necháme halušky povariť kým sa nevyplavia na povrch hrnca. Necháme ešte dovariť 3-4 minúty. |
4
Done
|
Po dovarení vylovíme všetky halušky a prepláchneme ich trochou studenej vody. Potom ich necháme dobre odkvapkať a dáme ich do kastrola. Pridáme Ghee - prepečené maslo, aby sa nelepili a dodali sme im peknú vôňu a lesk. Podávame s gulášom s troškou čerstvej pažítky. |