Pravé domáce limoncello som prvýkrát pila v Ríme. Robila ho moja svokra z citrónov zo záhrady našej susedky a nedá sa ani z ďaleka porovnať s tým kupovaným. Nie len preto, že jeho chuť aj vôňa je oveľa výraznejšia, ale aj preto, lebo je oveľa silnejšie 😀 Alkohol často nepijem, väčšinou po pohári vína zaspím, ale dobré limoncello za fajným obedom alebo večerou si dám z času na čas naozaj rada. Tento recept mám od svokry, ktorá ho zas má od svojej priateľky, staručkej pani, u ktorej kedysi pracovala, keď sa z Peru prisťahovala do Ríma. Ja som si časom, keď bol problém nájsť pekné bio citróny a natrafila som na bio limetky skúsila spraviť moju verziu „limecello“ 😀 A bolo famózne. Rada obmieňam od vtedy limetky s citrónmi a podľa toho, čo ľahšie zoženiem, to máme.
1
Done
|
Bio citróny (alebo limetky) dobre umyjeme, škrabkou na zemiaky ošúpeme kôru. Snažte sa ošúpať ju tak, aby s kôrou šla aj biela časť šupky. Tá je totiž horká. Keď máte kôru zo všetkých citrónov ošúpanú, vložte ju do sklenenej fľaše so širokým hrdlom - ideálne zaváracia fľaša. Kôru potom zalejte alkoholom a nechajte luhovať 5 dní. Ak máte slabší alkohol tak aj dva týždne. |
2
Done
|
V miske si rozmiešajte cukor s vodou, aby vám vznikol sladký sirup. Pozor ! Ak používate vodku, nedávajte 1 L vody. Pozrite si tip nižšie. Keď je kôra bledá, vyberieme ju alebo precedíme alkohol cez sitko. Kôru nevyhadzujte. Nižšie nájdete zopár tipov :-) Nakoniec krásne sfarbený alkohol zmiešajte s cukrovým sirupom a voilà :) Limoncello je hotové. Chýba už len ho poriadne vychladiť a po dobrom obede si štrngnúť v dobrej spoločnosti na krajšie dni :-) |
3
Done
|
Tipy na záver: 1. Prečo použiť bio citróny? Pretože nie sú ošetrované fungicídmi po zbere a teda kôra z citrónov sa môže použiť na varenie, pečenie a v našom prípade na prípravu limoncella :-) Ak máte príliš malé citróny použite citrónov viac :-) 2. Ako zistím, že je limoncello dostatočne vylúhované? - Podľa farby, keď šupka ostane bledá, skoro bez farby a alkohol vo fľaši bude mat krásnu sýtu farbu. 3. Ak použijete vodku, dedávajte veľa vody, inak budete mať namiesto limoncella skôr limonádku s príchuťou alkoholu :-) Pri lúhovaní vo vodke treba rátať aj 2 týždňami aj mesiacom lúhovania na tmavom chladnom mieste. Podiel vody by som v prípade vodky použila 400 - 500 ml. Limoncella bude menej, ale bude naozaj chutné a jemné :-) 4. Hotové limoncello je dokonale krémové, ak si dáte celú fľašu do mrazničky a necháte ho tam :-) 5. Ako sa dá využiť kôra z citrónov, ktorú už nepotrebujem po vyluhovaní? Jednoducho, dajte si ju do sklenenej misky a na dva dni máte postarané o príjemnú vôňu na miestach, kde inak používate osviežovač vzduchu :) 6. Zo šťavy z citrónov si spravte limonádu alebo skvelý kurkumovo, rakytníkovo - citrónový drink na imunitu :-) Citróny odporúčam odšťaviť hneď po ošúpaní kôry, inak stvrdnú. Prípadne ak nemáte chuť na limonádu, dajte si šťavu zamraziť :) Využiť ju tak, môžete kedykoľvek. Takto nič nevyjde nazmar :-) |