0 0

Zdieľaj na svojej sociálnej sieti

Alebo skopíruj a zdieľaj tento link

Suroviny

1 L Alkohol Normálne sa používa 95% likérový lieh, ale vodka je dobrá voľba tiež
10 ks Bio Citróny prosím nedávajte ošetrované citróny, sú plné chémie z postrekov a fungicídov
600 - 800 gr Svetlý trstinový cukor podľa chuti, ak ho chcete viac sladké pridajte 800 gr cukru
1 L Voda

Limoncello

  • Ľahké

Suroviny

Postup prípravy

Zdieľaj

Pravé domáce limoncello som prvýkrát pila v Ríme. Robila ho moja svokra z citrónov zo záhrady našej susedky a nedá sa ani z ďaleka porovnať s tým kupovaným. Nie len preto, že jeho chuť aj vôňa je oveľa výraznejšia, ale aj preto, lebo je oveľa silnejšie 😀 Alkohol často nepijem, väčšinou po pohári vína zaspím, ale dobré limoncello za fajným obedom alebo večerou si dám z času na čas naozaj rada. Tento recept mám od svokry, ktorá ho zas má od svojej priateľky, staručkej pani, u ktorej kedysi pracovala, keď sa z Peru prisťahovala do Ríma. Ja som si časom, keď bol problém nájsť pekné bio citróny a natrafila som na bio limetky skúsila spraviť moju verziu „limecello“ 😀 A bolo famózne. Rada obmieňam od vtedy limetky s citrónmi a podľa toho, čo ľahšie zoženiem, to máme.

Kroky

1
Hotovo

Bio citróny (alebo limetky) dobre umyjeme, škrabkou na zemiaky ošúpeme kôru. Snažte sa ošúpať ju tak, aby s kôrou šla aj biela časť šupky. Tá je totiž horká. Keď máte kôru zo všetkých citrónov ošúpanú, vložte ju do sklenenej fľaše so širokým hrdlom - ideálne zaváracia fľaša. Kôru potom zalejte alkoholom a nechajte luhovať 5 dní. Ak máte slabší alkohol tak aj dva týždne.

2
Hotovo

V miske si rozmiešajte cukor s vodou, aby vám vznikol sladký sirup. Pozor ! Ak používate vodku, nedávajte 1 L vody. Pozrite si tip nižšie. Keď je kôra bledá, vyberieme ju alebo precedíme alkohol cez sitko. Kôru nevyhadzujte. Nižšie nájdete zopár tipov :-) Nakoniec krásne sfarbený alkohol zmiešajte s cukrovým sirupom a voilà :) Limoncello je hotové. Chýba už len ho poriadne vychladiť a po dobrom obede si štrngnúť v dobrej spoločnosti na krajšie dni :-)

3
Hotovo

Tipy na záver:

1. Prečo použiť bio citróny? Pretože nie sú ošetrované fungicídmi po zbere a teda kôra z citrónov sa môže použiť na varenie, pečenie a v našom prípade na prípravu limoncella :-) Ak máte príliš malé citróny použite citrónov viac :-)

2. Ako zistím, že je limoncello dostatočne vylúhované? - Podľa farby, keď šupka ostane bledá, skoro bez farby a alkohol vo fľaši bude mat krásnu sýtu farbu.

3. Ak použijete vodku, dedávajte veľa vody, inak budete mať namiesto limoncella skôr limonádku s príchuťou alkoholu :-) Pri lúhovaní vo vodke treba rátať aj 2 týždňami aj mesiacom lúhovania na tmavom chladnom mieste. Podiel vody by som v prípade vodky použila 400 - 500 ml. Limoncella bude menej, ale bude naozaj chutné a jemné :-)

4. Hotové limoncello je dokonale krémové, ak si dáte celú fľašu do mrazničky a necháte ho tam :-)

5. Ako sa dá využiť kôra z citrónov, ktorú už nepotrebujem po vyluhovaní? Jednoducho, dajte si ju do sklenenej misky a na dva dni máte postarané o príjemnú vôňu na miestach, kde inak používate osviežovač vzduchu :)

6. Zo šťavy z citrónov si spravte limonádu alebo skvelý kurkumovo, rakytníkovo - citrónový drink na imunitu :-) Citróny odporúčam odšťaviť hneď po ošúpaní kôry, inak stvrdnú. Prípadne ak nemáte chuť na limonádu, dajte si šťavu zamraziť :) Využiť ju tak, môžete kedykoľvek. Takto nič nevyjde nazmar :-)

lopezka

Dopredu
Pečené jednohubky s bryndzovým krémom
Dozadu
Guacamole s batátom
Dopredu
Pečené jednohubky s bryndzovým krémom
Dozadu
Guacamole s batátom

Napíšte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.