Pôvodný recept na plnku mám od mojej maminky. Časom som si ho upravila podľa seba. U nás v rodine máme túto plnku každý rok a všetci ju máme veľmi radi. V pôvodnom recepte sa používa bravčové mäso, ktoré sme pred pár rokmi prestali jesť a tiež som upravila niektoré ďalšie ingrediencie.
1
Done
|
Žemle nakrájame na kocky a necháme obschnúť (ideálne použiť 2 dňové pečivo alebo ho môžeme dať obschnúť do rúry). údené mäso aj salámu prípadne klobásu nakrájame na drobné hranolčeky alebo malé kocky. Žĺtka oddelíme od bielkov. Bielka vyšľaháme na sneh a dáme bokom. |
2
Done
|
Žľtka zmiešame s mletým mäsom, pridáme žemle nakrájané na kúsky, posekanú petržlenovú vňať a na drobné hranolčeky nakrájané údené mäso a salámu alebo klobásu. Všetko dobre premiešame, pridáme vývar a dochutíme sušeným cesnakom, cibuľkou a zeleninou. Dobre osolíme a na záver primiešame sneh z bielkov. Celé to ešte premiešame a pridáme vinný kameň alebo sodu bikarbonu. |
3
Done
|
Rúru si rozohrejeme na 200°C, vymastíme a vysypeme si plech strúhankou. Celú masu si dáme na plech, alebo ak chcete môžete použiť aj formy na muffiny (tie takisto treba vymastiť maslom a vysypať strúhankou). Pečieme do zlatisto - hneda. Čas pečenia záleží na každej rúre, ja sa riadim vždy farbou plnky. Keď začne pekne rozvoniavať a kôrka sa chytá do zlatista, už len sledujem kedy bude jemne do hneda a plnku vyberiem von. TIP: Ak by ste chceli použiť múku, tá sa prichytáva, preto je lepšie použiť strúhanku. |
4
Done
|
Plnku môžete papať horúcu alebo aj studenú. Skladujeme ju v chladničke. Ja ju zvyknem aj mraziť. Podávame s cviklou s chrenom a zeleninou :-) |