Dokonalé Tiramisu, ktoré prepája sladké chute s tými horkastými nie je vôbec ťažké pripraviť aj doma. Efekt bude naozaj skvelý a určite spravíte dojem aj na návštevu. Tiramisu by nemalo byť ani presladené ani vodnaté alebo naopak tuhé ako bežný zákusok. To čo ma na tomto dezerte vždy fascinovalo bola výrazná chuť horkej kávy a ľahučký krém. Veď vyskúšajte sami 🙂
1
Done
|
Uvaríme si čerstvú silnú kávu (ideálne čerstvo namletú) a necháme ju v širsej miske. |
2
Done
|
Pripravíme si vodný kúpeľ a v miske si rozšľaháme žĺtka s cukrom a alkoholom (Marsala, Baileys alebo amaretto - podľa chuti). Žĺtka šľaháme cca 15 minút metličkou v nerezovej miske vo vodnom kúpeli. Potom ich necháme vychladnúť. |
3
Done
|
Vyšľaháme si krém zo šľahačkovej smotany a mascarpone. Po vychladnutí žĺtkov ich vmiešame do krému a voila môžme ísť na vec. Krém má byť redší ako bežná šľahačka, Do širšej misky hlbokej cca 10cm ukladáme savoiardi, ktoré si namáčame jednou stranou do kávy. Savoiardi ukladáme do misky namočenou časťou hore, tak môže káva stiecť nižšie a tým spôsobí, že savoiardi budú mäkké a ľahko sa budú krájať. |
4
Done
|
Keď máme prvé podchodie piškóty hotové, pridáme rovnomerne krém a posypeme ho celý horkým kakaom. Toto opakujeme, no netreba zabudnúť na to, že jednotlivé poschodia z piškóty musíme meniť smer ukladania, raz vodorovne a raz vertikálne. Opakujeme tento postup až po tretie poschodie, potom misku uzavrieme a dáme do chladu aspoň na 5 hodín (ideálne celú noc). Krém jemne zhustne, zachová si svoju jemnosť, no bude sa dať krásne krájať. |
2 Comments Hide Comments
Ak do žĺtkov pridáme len trošku alkoholu, kam dáme zvyšok?
Ahojky, alkohol ide do žĺtok celý, (nie je ho veľa), opravím to aby to neplietlo. Ďakujem 🙂