




Tento tradičný recept v našej rodine pečie moja maminka už dlhé roky. Pretože vždy každému chutí, som sa rozhodla ho zdieľať aj na blogu.
1
Done
|
Nastrúhame si eidam a maslo necháme pri izbovej teplote "povoliť". Spracujeme cesto zo všetkých surovín a necháme ho odpočinúť v chladničke. |
2
Done
|
Pred pečením by cesto nemalo byť úplne tuhé no ani veľmi mäkké. Rozvaľkáme ho na cca 0,5 cm hrúbku a vykrajujeme rôzne tvary. Rúru si rozohrejeme na 170 °C. Na plech ukladáme vykrojené tvary, ktoré potrieme vajíčkom a ozdobíme semienkami alebo orieškami. |
3
Done
|
TIP: Fantázii sa medze nekladú používame mak, sézam biely aj čierny, kmínok, puffovanú quinoa či amarant, píniové oriešky, makadamové oriešky, lieskovce, mandle, kešu... proste to čo máte radi. Ak však chcete použiť lieskovce, je treba ich otoastovať a zbaviť šupky. Pri mandliach najlepšie chutia blanšírované toastované alebo orpažené mandle. Jemne do svetlučka, lebo v rúre ešte trošku zhnednú. |
4
Done
|
Syrové pečivo pečieme do zlatista, nesmie stmavnúť. Po dopečení treba ešte chvíľku počkať a potom pečivo jemne uvoľniť a presunúť do misky alebo taniera so servítkou, ktorá do seba preberie nadbytočný tuk. Nie je to zrovna fit recept, ale raz - dvakrát do roka si ho dovoliť môžeme :-) Pečivo je naozaj veľmi chutné a vydrží chrumkavé aj niekoľko dní. Pôvodný recept nebol so špaldovou múkou, ale bielou, ktorú som ja nahradila, keďže bielu múku doma nepoužívam. Dobrú chuť :) |