Pôvodne som sa ryžu naučila variť, keď som bola v Egypte. Po fiasku s rozvarenou ryžou sa ma ujala kamarátka egypťanka a naučila ma robiť famóznu ryžu. Doma sme si ju veľmi obľúbili. Ide o kombináciu ryže s tenkými polievkovými rezančekmi. Príprava je ľahká a hodí sa k bežnému obedu.
1
Done
|
V hrnci si speníme na oleji alebo na ghee za hrsť cestovinových rezančekov. Opekáme kým nechytia červenkastú farbu. Potom pridáme ryžu a premiešame. |
2
Done
|
Ryžu osolíme podľa chuti a zalejeme vodou. Ideálne v pomere 1:1 ryža : voda ak používame guľatozrnnú ryžu. Ak chcete použiť dlhozrnnú ryžu tak pridajte ešte cca 1,5dcl vody. Väčšinou si ryžu presypem do misky a presne toľko vody potom pridám, koľko som v miske mala ryže. |
3
Done
|
Dnes už robievam ryžu v tlakovom hrnci za cca 8 minút. Ryžu uzavriem tlakovou pokrievkou a od fúkania, znížim oheň na minimum a nechám variť ca 8 - 10 minút. Dlhozrnnej ryži to trvá pár minút dlhšie. Predtým som ryžu robievala klasicky v hrnci. Postup je nasledovný : ryžu premiešame len na začiatku, potom ju už nemiešame. V hrnci privedieme vodu k varu a potom na vrch dáme kus alobalu a prikryjeme pokrievkou. Varíme na železnej platni a na minimálnom ohni do mäkka. Tento spôsob ma však prestal baviť, pretože sa mi ryža veľakrát prichytávala o dno hrnca. V tlakovom hrnci je ryža hotová rýchlo a bez pripálenia. |