0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
500 gr Ryža
1 hrsť Rezance cestovinové rezance do polievky
1 PL Slnečnicový olej alebo ghee
Soľ
Voda

Egyptská ryža

Cuisine:
  • 20
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

Directions

Share

Pôvodne som sa ryžu naučila variť, keď som bola v Egypte. Po fiasku s rozvarenou ryžou sa ma ujala kamarátka egypťanka a naučila ma robiť famóznu ryžu. Doma sme si ju veľmi obľúbili. Ide o kombináciu ryže s tenkými polievkovými rezančekmi. Príprava je ľahká a hodí sa k bežnému obedu.

Steps

1
Done

V hrnci si speníme na oleji alebo na ghee za hrsť cestovinových rezančekov. Opekáme kým nechytia červenkastú farbu. Potom pridáme ryžu a premiešame.

2
Done

Ryžu osolíme podľa chuti a zalejeme vodou. Ideálne v pomere 1:1 ryža : voda ak používame guľatozrnnú ryžu. Ak chcete použiť dlhozrnnú ryžu tak pridajte ešte cca 1,5dcl vody. Väčšinou si ryžu presypem do misky a presne toľko vody potom pridám, koľko som v miske mala ryže.

3
Done

Dnes už robievam ryžu v tlakovom hrnci za cca 8 minút. Ryžu uzavriem tlakovou pokrievkou a od fúkania, znížim oheň na minimum a nechám variť ca 8 - 10 minút. Dlhozrnnej ryži to trvá pár minút dlhšie.

Predtým som ryžu robievala klasicky v hrnci. Postup je nasledovný : ryžu premiešame len na začiatku, potom ju už nemiešame. V hrnci privedieme vodu k varu a potom na vrch dáme kus alobalu a prikryjeme pokrievkou. Varíme na železnej platni a na minimálnom ohni do mäkka.

Tento spôsob ma však prestal baviť, pretože sa mi ryža veľakrát prichytávala o dno hrnca. V tlakovom hrnci je ryža hotová rýchlo a bez pripálenia.

lopezka

previous
Fazuľa s petržlenovou vňaťou
next
Paprikáš z kuracích pŕs s hráškovými nokerlami
previous
Fazuľa s petržlenovou vňaťou
next
Paprikáš z kuracích pŕs s hráškovými nokerlami

Add Your Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.