


Guiso de pollo (čítaj giso de pojo) je obľúbené jedlo peruánskej časti mojej rodiny. V preklade to znamená pokrm z kuraťa. Nič sa ním nedá pokaziť a chuťovo s veľmi podobá slovenskému jedlu práve preto, lebo obsahuje všetky ingrediencie, ktoré sú u nás úplne bežné. Čo mi je veľmi sympatické na peruánskom jedle je, že nepoužívajú múku na zahusťovanie. Omáčky nie sú väčšinou krémové a tak jedlo nie je tak ťažké.
1
Done
|
Kura si naporcujeme a na olivovom oleji s cibuľou si ho poopekáme do zlatista. Osolíme, pridáme čierne korenie, cesnak a zalejeme vodou. |
2
Done
|
Mrkvu nakrájame na kolieska, paradajky zbavíme semienok a použijeme len čistú paradajkovú dužinu (kľudne aj so šupkou). Hrášok, paradajkovú šťavu, paradajky aj mrkvu pridáme ku kuraťu a necháme variť. Kým sa Guiso uvarí, pripravíme si špaldovú pšenicu ako prílohu. (Guiso sa pripravuje s ryžou, takže ak nemáte doma špaldu, kľudne môžte použiť aj ryžu). Špalda sa varí rovnako ako ryža, len dlhšie lebo je húževnatejšia. |
3
Done
|
Keď je kura už skoro uvarené pridáme k nemu zemiaky nakájané na väčšie mesiačiky a necháme dovariť, nezahusťujeme. Ak sa vám mäso začne oddeľovať od kosti a rozpadávať, žiadna panika, peruánci Guiso bežne takto jedia. Podávame ho so šalátom. |